Стр. 16 - SV11_1

Упрощенная HTML-версия

дослідницька робота – шлях
підвищення рівня підготовки
к о н к у р е н т о с п р о м ожн о г о
фахівця ресторанного господар-
ства ”.
Мета:
Використан-
ня
нових,
прогресивних
концепцій експериментально-
дослідницької роботи, запровад-
ження сучасних технологій і нау-
кових досягнень, переорієнтація
внутрішнього світу учнів на
збагачення
індивідуального
досвіду самопізнання, самороз-
витку, самовиховання, само-
реалізації; наближення учнів
до технологічного процесу на
виробництві, вирішення про-
блемних ситуацій; ліквідування
недоліків у знаннях учнів;
розвиток здатності виявля-
ти нові рішення проблем;
зацікавленість
предметом,
здатність до концентрації, віра у
свої можливості.
Зміст:
Експериментальні
знання та вміння учнів форму-
ються переважно у ході вико-
нання ними дослідів та прак-
тичних робіт в лабораторії,
розвивається
спостереження,
закріплюються знання під час
проведення
демонстраційних
практичних дослідів.
Виконання
на
уроках
дослідницьких завдань справляє
сильну емоційну дію на учнів,
викликає значну зацікавленість
предметом з професії «ку-
хар-кондитер», наближає їх
до
технологічного
процесу
на виробництві, вирішення
проблемних ситуацій, тому
предметом особистої турбо-
ти педагога є відпрацювання
практичних умінь, пов’язаних
з розпізнаванням сировини, її
властивостей, характеристик, а
також відпрацювання лабора-
торно-практичних робіт з ви-
конанням
експериментально-
дослідницьких завдань.
Світлана Миколаївна у своїй
роботі використовує експери-
ментально - дослідницькі за-
вдання як на теоретичних за-
няттях, так і на практичних, які
розробляє самостійно, уже роз-
роблено більш 15 таких завдань
наприклад:
1. Перехід каротину в жир;
2. Дія алюмінію на антоціани;
3. Вплив реакції середовища
на розварювання овочів;
4. Температура коагуляції
яєчних протеїнів (інші) .
Ефективність
експеримен-
тального пошуку залежить від
поставленої мети та розро-
блених завдань, що повинні
розв’язуватися за допомогою
проведеного досліду, а також
раціонального плану спостере-
ження, уміння фіксувати резуль-
тати спостереження в таблицях,
схемах, графіках, аналізувати та
узагальнювати здобуті учнями
вміння.
Прагнучиліквідуватинедоліки
в знаннях учнів, використо-
вуються спеціальні завдання,
спрямовані на розвиток експе-
риментальних умінь та навичок,
при цьому експериментальні
дослідження пов’язуються з
життям та технологічним про-
цесом на виробництві. Прове-
дення технологічного експери-
менту на уроці дає можливість
уникнути багатьох недоліків
у знаннях учнів, експеримент
стає джерелом знань, нових
факторів і методів перевірки
суджень, висновків, знаходжен-
ня невідомого.
Результативність:
За-
вдяки
застосуванню
ек-
сперименту на уроках учні
краще засвоюють знання з пред-
мету, зростає їх зацікавленість
Саксаганський вісник
16