Стр. 17 - SV11_1

Упрощенная HTML-версия

обраною
професією,
вони
більш самостійні в роботі,
розвивається логічне мислення,
учні працюють з додатковими
джерелами інформації, розвива-
ютьсянавичкиекспериментально-
дослідницької роботи, зросла
якість знань.
Світлана
Миколаївна
застосовує експериментально-
дослідницькі
роботи
при
відпрацюванні
лабораторно-
практичних робіт. Методика за-
стосування експериментальних
завдань – це потужне джерело
знань на уроці. Виконання цих
дослідницьких робіт вчите-
лем та учнями справляє сильну
емоційну дію на учнів, викликає
зацікавленість предметом, і тому
організація цілеспрямованого
спостереження, вміння усвідом-
лювати результати спостере-
жень і зберігати в пам’яті опра-
цьовану інформацію, самостійне
мислення становить одне з
найголовніших завдань сучас-
ного технологічного процесу.
Збільшується тривалість твор-
чого спілкування з педагогом
професійного навчання, що
сприяє розвитку особистості
учня, розкриттю індивідуальних
здібностей.
Все це дає змогу створити таку
систему навчання, яка допомагає
готувати фахівців, здатних легко
пристосуватись до коливань по-
питу на ринку праці та виявляти
високу кваліфікацію на будь -
яких найсучасніших виробницт-
вах.
Внаслідок
реорганізації
галузі
ресторанного
госпо-
дарства,
оновлення
техно-
логій
виробництва,
пере-
ходу
до
цивілізованого
ринку,
відбуваються
якісні
трансформації
в
змісті
традиційних видів професійної
діяльності
кухаря-кондитера,
виникають нові підходи до ви-
кладання.
Кожний вчитель знає, що
зацікавлений
учень
завжди
вчиться краще, тому сьогодні
актуальною є проблема до-
сконального вивчення ролі і
місця кухаря-кондитера в су-
часному виробництві. І для
підвищення рівня знань на
уроках спеціальної технології
по професії кухар-кондитер,
як діючий засіб, Письмоченко
С.М. використовує інтерактивні
технології, активні форми і ме-
тоди навчання: технологічні
вікторини, брейн-ринги, КВК,
семінари, ділові ігри, опитуван-
ня, мозковий штурм тощо.
Слід відзначити, що серед
інших активних форм навчання
переважають практичні форми
заняття та уроки, які дають змо-
гу оволодіти глибокими знання-
ми, вміннями, навичками, роз-
вивають самостійність, логічне
мислення,
спостережливість,
вони пов’язані не тільки з про-
блемою навчання, а й виховання.
Учні Світлани Миколаївни
займають призові місця на
міських, обласних конкурсах
фахової майстерності, на об-
ласних олімпіадах за професією
«кухар-кондитер», на обласних
ярмарках творчих робіт серед
учнів ПТНЗ.
Якщо педагог професійного
навчання зуміє чітко постави-
ти перед собою педагогічне і
Саксаганський вісник
17
№ 11. Жовтень 2014 року